עבודת חקר - השפעת כמות השתייה על חומצת השתן.


לא טעיתם הגעתם למקום הנכון. הגעתם לבלוג הנבחר של שלי ומאיה.

תוצאת תמונה עבור ‫דפי PH‬‎

שלום, הנושא שבחרנו לחקור עליו הוא השפעת כמות השתייה על חומצת השתן. אנחנו בחרנו בנושא זה מכיוון שאנחנו חושבות שאין מספיק מודעות לכמות שתיית המים הנדרשת בקרב בני הנוער ויצאנו לחקור ולראות כמה אנשים באמת שותים ואיך הגוף מנסה להעביר לנו את המסר לפני שזה בא לידי ביטוי בבריאותינו.

לפני שבחרנו בנושא העלינו נושאים שונים ומעניינים והם: 

מה הזמן הממוצע של מחזור בקרב בנות נוער?
כיצד יש הבדל בכמות השתייה הנדרשת בין גברים ונשים?


תוצאת תמונה עבור מים

  1. הבעיה (שאלת המחקר) - כיצד משפיע כמות שתיית המים על רמת חומצת של pH השתן?
  2. ההשערה - כאשר שותים 10 כוסות מים, חומצת השתן תהיה  pH = 6.
  3. המשתנה התלוי הוא כמות השתייה. המשתנה הבלתי תלוי הוא ריכוז חומצת השתן.
  4. תכנון שיטת המחקר- ניסוי:
  5. הכלים והחומרים - דפי pH, כוסות מדידה, מים, כמות - סוג אוכל ושתן.
  6. מהלך הניסוי - הניסוי מתחלק לשני חלקים - כל חלק נמשך יממה. שני אנשים באותו המין, הגיל, גובה ומשקל יתנדבו בו (על מנת להבטיח את אמינות החקר- זהו גורם הבקרה). במשך ימימה שלמה (24 שעות) שני מתנדבים יאכלו וישתו אותו דבר באותה כמות. לאחר מכן, כל פעם שהם יצטרכו ללכת לשירותים הם ימדדו בעזרת דף pH את רמת החומצה של השתן. ביום הזה הם ישתו פחות מ - 8 כוסות ביום, הם ישתו  5 כוסות ביום. ביום ב' הם יאכלו וישתו אותו דבר כמו ביום הראשון באותה כמות. המשתנה היחיד מיום א' ליום ב' הוא שביום ב' הם ישתו 10 כוסות ביום.
  7. הדרך שבה אנו מבודדות את המשתנים היא כמות וסוג אוכל שווה, סביבות אותו גיל, אם המתנדבות הן בנות שלא יהיו בזמן הווסת. 
  8. הדרך שאתם מתכננים למדוד את התוצאות (מה תמדדו? ואיך?) 
  9. המתנדבים ימדדו את השתן בעזרת כוסות מדידה ויבדקו את ה - pH שלהם. אחרי המדידה של הדף pH ,הם יצלמו את הצבע שהראה להם הדף,ליד יהיה ניתן לראות את הרמה של החומצה (מצוי על הקופסה).
תמונה קשורה

שאלות העולות מהניסוי:

ביבליוגרפיה - קישור למאמר סולם pH  שאלות 1-3
קישור למאמר בדיקת שתן כללית  - שאלות 4-7

  1. מה זה pH? ה – pH הוא המידה של ריכוזיות יוני המימן בתמיסה. מדד ה – pH נע בין הערכים 0 ל- 14 כאשר 7 הוא ניטרלי. כל מדידה מעל 7 היא בסיסית ומה שמתחת ל 7 הוא חומצי.
  2. כמה כוסות מים הגוף זקוק ביום? 7-10
  3. מה רמת החומציות הרצויה בשתן? טווח pH תקין: 4.6 עד 8.0. באופן תקין שתן טרי הוא מעט חומצי, עם pH6.0 לערך.
  4. מה קורה שרמת החומציות של השתן גבוהה מידי? ערכים גבוהים: pH מעל 7.0 מצביע על זיהום שתן לא-טרי בחיידקים או זיהום בדרכי השתן. 
  5. מה קורה שרמת החומציות של השתן נמוכה מידי? כאשר ה-pH הנמדד בשתן נמוך מ-6.0, הדבר יכול לבטא דיאטה עשירה בחלבון.
  6. מה המחלות הנגרמות מחוסר שתייה? pH נמוך מ-4.6 מסמל בעיקר מחלות ריאה, סוכרתחמצת סוכרתית , שלשולים או רעב.
  7. מה המחלות הנגרמות מיתר שתייה?רמה גבוהה של חומציות בשתן עלולה ליצור אבנים מסוג קסנטין, ציסטין, וחומצת שתן שיופיעו ב-pH נמוך מ-5.5. קלציום אוקסלאט ואבני הידרורסי-אפטיט, יופיעו ב-pH בין 5.5 ל-6.0. רמה נמוכה של חומציות יכולה ליצור אבני סידן פחמתי (CaCO3), סידן פוספט, ומגנזיום אמוניום פוספט.                                                             תוצאת תמונה עבור מחלות                                                     תוצאת תמונה עבור מחלות
  8. כמה אנשים מביאים בקבוק לביה"ס? 5 מתוך 13
    כמה אנשים שותים כוסות של משקאות מתוקים שתית היום? 5 מתוך 13
    כמה אנשים מביאים בקבוק עם שתייה מתוקה לביה"ס? 0 מתוך 13
    כמה אנשים קונים שתייה ממותקת במכונות? 0 מתוך 13
    כמה אנשים קונים מים במכונות? 0 מתוך 13
תמונה קשורה                                                               תמונה קשורה

תגובות

  1. לפי דעתנו מאוד טוב שעשיתם סקר על הילדים בשכבה והשאלות שלכם מאוד טובות מצד שני העריכה אמורה להיות יותר טובה ובכלים וחומרים צריך להוסיף שתן.

    השבמחק
  2. עבודת החקר שהצגתן הייתה מרשימה, מפורטת וכתובה יפה, הנושא מעניין. התחברנו מאוד ואנחנו מאמינות שהניסוי יצליח ויעבוד בצורה טובה.
    נמליץ על ארבעה ילדים לבקרה בשביל שיוכלו לעשות את זה בזוגות כמו הזוג הראשון וככה נוכל לבדוק לפי כל זוג, אם הניסוי הצליח.

    השבמחק
  3. אנחנו חושבות שזה שאפתני ואמיץ לעשות ניסוי על גופם של בני אדם ולבדוק מדדים בשתן, אבל מבחינה מדעית יש בעיה: נניח שהכתבתן תפריט למשתתפי הניסוי ואז מדדתן pH, איך תמדלו את השפעת המזון על החומציות? העובדה שיש יותר ממשתף אחד מהווה חזרה על הניסוי ולא בקרה (בדומה למה שהיה במשימת הזנה במודל עם התרנגולות)
    צריך בקרה - למשל נתונים ממוצעים של אדם אחרי צום (אפשר להשיג מהאינטרט או לשאול במעבדה בקופת חולים מה נחשב תקין) ובנוסף לבדוק מדדים במזון, או שאתן רוצות לבדוק את השפעת כמות המזון ואז צריך לערוך את הניסוי יותר מיום אחד ולספק מסות מזון שונות (בכתיבת התגובה השתתפה אור אברבוך)

    השבמחק
  4. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  5. אהבנו ממש את נושא העבודה והבלוג, העבודה מעניינת והתהליך היה מפורט ומוצג היטב, רואים שהשקעתן! בהצלחה :) משובל אברהם וסטייסי גרינברג

    השבמחק
  6. אהבנו את נושא העבודה ואת הרעיון שעומד מאחוריו.
    לדעתנו הבלוג אסטטי מצויינים מקורות מידע עניינים
    הערות-
    סוגים שונים של בני אדם צורכים צרכים אחרים זה מזה לדעתנו חשוב ש-
    -יהיה את אותו המין
    -אותו גיל
    אותו גובה
    אותו משקל

    השבמחק
  7. אהבנו את הנושא של החקר , המקוריות ועיצוב הבלוג המרשים במיוחד.
    יש לנו כמה המלצות אליכן:
    כדאי שהזוג המשתתף בניסוי גם יאכל אותו דבר מכיוון שמים ניטרליים , לכן כדאי לשנות את הגורם המשפיע למזון ושהמים ישמשו כבקרה. המלצה שלנו להשתמש בגורם משפיע אחד חומצי ושני בסיס.

    השבמחק
  8. לדעתנו שאלות הרקע שלכם מאד טובות ומעניינות וגם השקעתם מאד בתמונות דבר המוסיף עניין רב
    חוץ מזה שגם אהבנו מאד את רמת הסדר הגבוהה שלכן באירגון המידע
    אך לדעתנו צריך להפוך את ההשערה למספרית (בכמה יעלה/ירד הpH ביחס לכמות המים) וגם מהלך הניסוי מאד מבולגן ועדיף שיהיה בצורת שלבים

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה